W marcu klasa 2c realizowała drugą edycję projektu „Zdrowo jemy i rośniemy”.
Projekt obejmował wiele aktywności.
Najpierw dzieci przygotowały plakaty o wirusach i bakteriach oraz omawiały problemy zdrowotne spowodowane przez drobnoustroje. Kolejnym etapem była wizyta pani pielęgniarki i pogadanka pt. „Mój wygląd świadczy o mnie” – gdzie poruszany był temat czystości i higieny. Następnie uczniowie przypominali sobie piramidę żywieniową i wykonali sałatki owocowe oraz stworzyli plakat z własnymi przepisami kulinarnymi.
Kolejnym etapem było założenie hodowli zieleniny – jej obserwacja oraz walory zdrowotne. Wyhodowane rośliny (cebula, pietruszka, czosnek) posłużyły jako dodatek do wykonania smacznych i zdrowych kanapek wg pomysłu dzieci. Uwieńczeniem projektu było spotkanie z gościem specjalnym – przedstawicielem jednej z firm produkujących przyprawy.
Dzieci poznały z jakich kontynentów i krajów pochodzą różne przyprawy, miały możliwość wąchania, smakowania i dotykania różnych przypraw oraz każde z nich otrzymało mały upominek, którym był zestaw przypraw.