Obiady – jadłospis

Od 1.01.2025 r. obiady dostarcza firma Retro S. C. z siedzibą w Bielsku-Białej, ul. Hałcnowska 7

CIEPŁY POSIŁEK W SZKOLE

REGULAMIN KORZYSTANIA Z POSIŁKU

Szczegółowy wykaz składników dań z oznaczonymi alergenami jest dostępny w sekretariacie szkoły.

JADŁOSPIS (23.06-25.06.25)

Poniedziałek

Danie główne: Pierogi z mięsem polane masłem, woda z cytryną (1,3,7)

Wtorek

Danie główne: Zraz drobiowy z warzywami, sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki, surówka z młodej kapusty z marchewką (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)

Środa

Danie główne: Kluski na parze z nadzieniem czekoladowo-orzechowym polane masłem,

 

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, z dnia 25 października 2011 r.

które mówi o obowiązku przekazywania  konsumentom informacji na temat  składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne;

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

 

Przejdź do paska narzędzi