Od 1.01.2025 r. obiady dostarcza firma Retro S. C. z siedzibą w Bielsku-Białej, ul. Hałcnowska 7
„CIEPŁY POSIŁEK W SZKOLE”
REGULAMIN KORZYSTANIA Z POSIŁKU
Szczegółowy wykaz składników dań z oznaczonymi alergenami jest dostępny w sekretariacie szkoły.
JADŁOSPIS (21.04-25.04.2025)
Środa
Danie główne: Naleśniki z dżemem truskawkowym, kompot (1,3,7)
Czwartek
Danie główne: Pieczone udo z kurczaka (trybowane – bez kości), sos serowy, ryż paraboliczny, surówka
z białej kapusty z koperkiem i ogórkiem zielonym, kompot (1,7)
Piątek
Danie główne: Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną (4,1,3)
Smacznego!
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, z dnia 25 października 2011 r.
które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI:
- GLUTEN pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne; - Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
- Orzechy migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia; - Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne;
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.