Od 1.01.2023 r. obiady dostarcza firma CATERMED Sp. z o. o. z siedzibą w Łodzi 91-204, ul. Traktorowa 126
„CIEPŁY POSIŁEK W SZKOLE”
REGULAMIN KORZYSTANIA Z POSIŁKU
Szczegółowy wykaz składników dań z oznaczonymi alergenami jest dostępny w sekretariacie szkoły.
Poniedziałek 29.05.2023
Bitka z fileta kurczaka 75 g (GLU PSZ), Sos pieczarkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE)
Kasza jęczmienna/sypko 150 g (GLU JĘCZ)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g
Kompot owocowy* z/c . 200 ml
Wtorek 30.05.2023
Risotto z mięsem drobiowym i kolorowymi warzywami * – podstawa 300 g (SEL)
Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), gruszka 1szt. 150 g
Kompot owocowy* z/c . 200 ml, Jabłko 1 szt.
Środa 31.05.2023
Gulasz a la Strogonow z szynki wp 250 g (GLU PSZ, MLE, GOR)
Ziemniaki z koperkiem () 150 g, Sałatka z buraczków i jabłka z olejem () 100 g
Kompot owocowy* z/c . 200 ml
Czwartek 01.06.2023
Gulasz a la Strogonow z szynki wp 250 g (GLU PSZ, MLE, GOR)
Ziemniaki z koperkiem () 150 g, Sałatka z buraczków i jabłka z olejem () 100g
Kompot owocowy* z/c 200 ml
Piątek 02.06.2023
Mintaj panierowany kostka 110 g (GLU PSZ, JAJ, RYB, GOR)
Ziemniaki z koperkiem () 150 g
Sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem i cebulką () 100 g
Kompot owocowy* z/c . 200 ml
Oznaczenia alergenów
GLU PSZ – Zboża zawierające gluten pszenny,
SKO – Skorupiaki i pochodne,
JAJ – Jaja i pochodne,
RYB – Ryby i pochodne,
OZI – Orzeszki ziemne i pochodne,
SOJ – Soja i pochodne,
MLE – Mleko i pochodne,
ORZ – Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, migdały,
SEL – Seler i pochodne,
GOR – Gorczyca i produkty pochodne,
SEZ – Nasiona sezamu i pochodne,
S02 – Dwutlenek siarki / siarczyny,
ŁUB – Łubin i produkty pochodne,
MCK – Mięczaki i pochodne,
GLU ŻYT – Zboża zawierające gluten żytni,
GLU OW – Zboża zawierające gluten owsiany,
GLU JĘCZ – Zboża zawierające gluten jęczmienny,
Oznaczenia wskaźników odżywczych
E – Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011[kcal],
B – Białko ogółem wg rozp. 1169/2011,
T – Tłuszcz,
W – Węglowodany ogółem,
Sól – Sól,
K – Potas,
Kw. tł. nasy. – Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem,
Bł. – Błonnik pokarmowy,
Ener. z B – % energii z białka,
Ener. z T – % energii z tłuszczu,
Ener. z W – % energii z węglowodanów,
Ener. z Bł. – % energii z błonnika,
W tym cukry – w tym cukry,
WW – WW,